Egenutgivning

EgenutgivningEgenutgivning blir ett mer och mer populärt fenomen, och det har sin anledning. Håkan Rudels på Bonniers förklarade det på följande vis: ”Om storförlagen får in 1000 manus är kanske 90 procent dåliga, resten bra. Det innebär 100 bra manus, av vilka kanske två får en chans att ges ut” (Dagens Nyheter, 2014-03-22). Det är alltså bara vart femtionde manus som klassas som ”bra” som ges ut av de större förlagen – och här har vi anledningen bakom egenutgivningens popularitet. Det finns hur många bra manus som helst som annars inte skulle se dagens ljus.

Grunderna för egenutgivning ligger alltså i att författaren ger ut sin bok själv och tar hand om allt kring bokutgivningen själv, d.v.s. mer eller mindre agerar förlag (vissa författare skapar även sina egna miniförlag för att ge ut sina egna och sina kollegors böcker). Det kan röra sig om utgivning av gammelmormors dagbok som man hittat på vinden och som bara trycks upp i 50 ex för att delas ut till släktingar eller om ett episkt fantasyverk på 400 sidor som ratats av storförlagen och som trycks upp i kommersiellt syfte av författaren – egenutgivning omfattar ett brett spektrum av böcker, författare och möjligheter.

För- och nackdelar med egenutgivning

Den stora fördelen med egenutgivning är att du själv får full kontroll över utgivningen av din bok. Refusering är inget som du behöver bry dig om och om du vill ha ett bokomslag i knallröd färg är det inga problem. Önskar du använda ett visst typsnitt? Inga problem det heller – du bestämmer själv.

Sedan blir också din vinst per bok långt större – eftersom du själv står för hela kalaset och betalar din bokutgivning går också all förtjänst rakt in i egen ficka. Om du ger ut din bok på förlag tjänar du vanligtvis mellan 15-30 kronor per såld bok på originalutgåvan och betydligt mindre för resterande utgåvor, allra minst pengar får du på pocketböckerna (men där brukar å andra sidan volymen vara större). Dessutom så får du vanligtvis också ett förskott på halva upplagan, vilket självklart känns skönt när pengarna kommer in, men det innebär också att du inte får någon mer royaltyinkomst förrän halva upplagan har sålts.

När du ger ut din bok själv tjänar du mycket mer – 70 till 75 kronor per bok är inte helt orealistiskt. Du kan alltså gå med klart större vinst vid egenutgivning jämfört med att ge ut genom förlag. Nackdelen är att det är du som tar hela den finansiella risken, du betalar för precis allting.

Förutom kostnaderna för tryck av din egen bok får du betala extra för allt som du inte har hand om själv: lektörsutlåtande, korrekturläsning, formgivning av omslag med mera. Så fort du behöver hjälp kostar det pengar (om du inte har goda vänner med de nödvändiga kunskaperna). Om ditt mål är att också tjäna pengar på din bok är det bättre att trycka en större upplaga direkt, vilket gör att du får ligga ute med en hel del pengar innan din bok ens kommer ut. Självklart kan du också använda dig av print och demand, men då blir styckpriset per bok högre och du behöver sälja fler böcker för att gå med nämnvärd vinst. Ta en tryckoffert.

Egenutgivning ger stor tillfredsställelse

En annan stor fördel med egenutgivning är tillfredsställelsen med att ha gett ut sin egen bok och tagit hand om hela processen från A till Ö. Vetskapen av att man faktiskt gjort det, den härliga känslan när man får in beställningar… Dessutom är egenutgivning det enda sättet för de allra flesta med författardrömmar att verkligen förverkliga dessa drömmar – kom ihåg det vi skrev i början av denna artikel, att bara vart femtionde (!) manus som förlaget anser hålla måttet ges u!

Att ge ut sin första bok själv kan också vara en språngbräda för vidare utgivning på ett större förlag – ser de att din första bok sålt bra kommer de att se på ditt nästa manus med helt andra ögon.

Det spelar ingen roll att ditt manus är bra och håller måttet, har du inte rejäl tur så kommer ett större förlag inte ge ut din bok och då är egenutgivning ett av de bästa sätten för att nå ut till dina läsare. Egenutgivarguiden ämnar att informera och utbilda om egenutgivning – läs gärna våra andra artiklar, intervjuer och tips kring ämnet egenutgivning, och du är alltid välkommen att kontakta oss om det är något du undrar över.