Extratjänster

Här finner du en lista på olika extratjänster som kan förbättra din bok. Alla dessa tjänster höjer kvaliteten på din bok – man brukar säga att det inte finns något manus som är så bra att det inte kan förbättras. Självklart kan du också göra allting själv, en del av charmen med egenutgivning är ju just att man själv bestämmer allt som rör ens bok, men om du till exempel inte kan ett dugg om hur ett tryckfärdigt manus ska se ut kanske det är bättre att anlita någon som hjälper dig direkt och själv satsa på andra saker såsom marknadsföring av din bok och förädling av språket.

Oavsett om du vill använda dig av extratjänster för din bok eller inte kan det vara bra att känna till vad för möjligheter som finns, här nedan lister vi de vanligaste extratjänsterna som du som egentugivare kan använda dig av:

Lektörsutlåtande

Ett lektörsutlåtande innebär att du får din bok läst av en professionell lektör som sedan skriver ett utlåtande (vanligtvis på 1-8 sidor) med värdefulla kommentarer kring din bok, till exempel kring språkbruk, stil, handling och dialoger. Mer info finner du här: Lektörsutlåtande.

Korrekturläsning/språklig korrektur

Korrekturläsning eller språklig korrektur innebär att en korrekturläsare går igenom ditt manus och tar hänsyn till saker som stavning, interpunktion och grammatik. Genom att beställa en korrekturläsning kan du undvika amatörmässiga stavfel. Läs vidare här: Korrekturläsning.

Formgivning av omslag

Att formge sitt eget omslag är svårt, särskilt om man har en hjärna som är mer inställda på det skrivna ordet och inte det visuella. Vi kan hjälpa dig komma i kontakt med professionella formgivare, läs mer på följande sida: Formgivning av omslag.

Sättning av inlaga

Sättning av inlaga innebär i princip textens layout, d.v.s. saker som typsnitt, avstavningar, radavstånd, med mera. Precis som formgivning av omslag är detta något som du med gott mod kan överlåta till någon annan som kommer göra det bättre än dig. För mer info, se Sättning av inlaga.

Illustration

Många böcker blir lite bättre av illustrationer, och till exempel barnböcker går knappast att tänka sig utan illustrationer. Om man inte klarar av att illustrera själv, ta hjälp av professionella illustratörer. Läs mer på vår sida om illustration.