Korrekturläsning/språklig korrektur

Korrekturläsning, även kallat språklig korrektur, innebär kort och gott att en professionell korrekturläsare går igenom hela ditt manus, sida för sida, med hänsyn till just språkets korrekthet.

Korrekturläsaren ser till exempel till att upptäcka eventuella stavfel som smugit sig in i boken. Förutom stavfel som uppkommit av att man till exempel slinter på tangentbordet och skriver samtla istället för samtal (fel som man dock själv kan hitta med ordbehandlarens stavningskontroll) har även de flesta av oss några ord som vi konsekvent stavar fel på – ord som vi av en eller annan anledning lärt oss stava fel. Oavsett vilket så irriterar stavfel läsaren, så en korrekturläsning förbättrar definitivt läsupplevelsen.

Vid en korrekturläsning går också korrekturläsaren igenom interpunktionen och grammatiken, ser till så att eventuella kommatecken, citationstecken och liknande används på ett konsekvent och korrekt sätt. Genom att beställa en korrekturläsning höjer du kvaliteten på din bok och gör den mer professionell – det blir helt enkelt en bättre bok av ditt manus än om du skippar korrekturläsningen.

Tänk på att korrekturläsning inte är samma sak som ett lektörsutlåtande, en korrekturläsare tar bara hänsyn till stavfelen och grammatiken, inte till handling och karaktärer, bokens styrkor och svagheter. Dessa två saker kompletterar varandra på ett bra sätt, så om du har möjlighet rekommenderar vi att du beställer både korrekturläsning och lektörsutlåtande för din bok.

Om du vill komma i kontakt med korrekturläsare kan du gå in på vår offertsida där vi hjälper dig skicka din förfrågan till ett antal kvalificerade korrekturläsare för att du ska kunna få ett så bra pris som möjligt.