Ett par tips för ett lyckat bokomslag

I dagens värld är det ofta just bokomslaget som avgör ifall köparen plockar upp din bok eller inte. Ett tråkigt och intetsägande omslag får din bok att försvinna i mängden och får mängder av köpare att inte ens lägga märke till den, ett för vågat omslag avskräcker och ett omslag som sticker ut för mycket riskerar att få motsatt effekt. Så hur ska man då göra för att träffa precis rätt, för att få det där snygga omslaget som får varje förbipasserande att intresserat plocka upp ens bok? Det finns självklart inget universiellt recept, men om du tar hänsyn till följande saker kommer du en god bit på vägen – oavsett om du gör ditt omslag själv eller om du anlitar någon annan som gör det bör du tänka på dessa saker:

Tänk på din målgrupp

Det är oerhört viktigt att ha koll på sin målgrupp när man gör sitt bokomslag. Har man skrivit en kärlekshistoria som riktar sig till tonårsflickor kanske inte ett helsvart omslag är det bästa. Ska man göra ett omslag till en deckare sprängfylld med actionscener är förmodligen bebisrosa inte en bra färg att använda. Det gäller att skapa ett omslag som läsaren kan identifiera sig med – så om din bok vänder sig till en någorlunda specifik målgrupp, ha detta i betänkande när du tar fram ditt bokomslag. Tänk också på att läsaren ofta kommer bära med sig boken i väskan och läsa till exempel på bussen på väg till jobbet, så det gäller att göra ett omslag som är estetiskt tilltalande och som inte gör att läsaren behöver fundera två gånger över huruvida han heller hon bör ta fram sin bok.

50 Shades of Grey omslagOmslaget bör alltså inte vara för vågat. Även om du skriver en bok som osar av sex så är det inget som du måste uttrycka grafiskt på omslaget. Ta till exempel omslaget till vänster, för Fifty Shades of Grey – en bok som verkligen innehåller mycket sex, därtill med sadomasochistiska inslag. Omslaget anspelar vagt på detta, men den som inte vet något om boken kommer inte kunna dra några som helst slutsatser kring detta. Tror ni att boken hade sålt lika bra om omslaget hade innehållit mer grafiska visualiseringar av de mer pikanta scenerna i boken?

Undvik stavfel och slarva inte

Det borde vara självklart, men det är det tyvärr inte – det går faktiskt att hitta bokomslag som innehåller stavfel. Detta är något som måste trippelkollas – bokomslaget får absolut inte innehålla några stavfel. Om fel finns redan på omslaget kommer förmodligen den potentiella köparen välja en annan bok direkt. Stavfel och slarvfel får inte förekomma på omslaget. Kontrollera att du verkligen fått med alla bokstäver, att ingen fallit bort under redigeringsarbetet!

Samtidigt är det viktigt att inte slarva, att omslaget ser genomarbetat ut även om det är hemmagjort. Om du anlitar någon för att formge ditt omslag så måste du som egenutgivare fortfarande ta ansvar för att kolla upp att denne inte gjort några misstag, om du gör omslaget själv måste du vara väldigt noga med att inte slarva samt se till att omslaget ser professionellt nog ut. Det får inte se hemmagjort ut (absolut ingen clipart!), ingen läsare kommer vilja betala flera hundra kronor på en bok med ett omslag som ser ut att vara gjort på en kvart i Paint!

Ha inte med din bild på omslaget

Även om det kan kännas lockande att sätta din egen – d.v.s. författarens – bild på omslaget, skippa det. I de allra flesta fall gör en författarbild på omslaget att boken säljer sämre. Det är lätt hänt att bilden upplevs som ett billigt marknadsföringstrick, att författaren försöker marknadsföra sig själv och inte sitt litterära verk. Dessutom är det svårt att få porträttet att smälta in med resten av omslaget, något som gör att det blir ytterligare en sak som kan gå fel.

Självklart finns det undantag, och i USA är det mycket vanligare med författarbilder än i Sverige, men i de allra flesta fall gör du bäst i att inte låta ditt asikte pryda ditt bokomslag.

Diskutera gärna era erfarenheter av bokomslag, vad tycker ni utmärker ett bra bokomslag? Hur gjorde ni som gett ut era egna böcker med omslaget? Vad skulle ni göra annorlunda nästa gång?

En reaktion på “Ett par tips för ett lyckat bokomslag

  1. Pingback: Bokförlag, hybridförlag eller egenutgivning? Del 3.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Egenutgivarguiden.se är en oberoende källa för dig som vill bli egenutgivare.