Tyspnitt: antikva eller sanserif?

Generellt sett kan man säga att alla typsnitt faller inom någon av två stora kategorier – antikva eller sanserif. När man ska ge ut sin egen bok är det viktigt att i alla fall känna till vad som kännetecknar antikva- respektive sanseriftypsnitt, något man ofta inte ens tänker på när man skriver sin bok.

Det som skiljer dem åt är att antikva typsnitt har serifer (”klackar”) under tecknena, samt att de byggs upp av staplar som är olika tjocka. Typsnitt av sanserif-typ saknar dessa klackar och har en mer jämnstor tjocklek på staplarna. Låter detta krångligt? Det enklaste sättet är att se skillnaderna är med egna ögon – nedan ser du två exempel på antikva-typsnitt (klassikern Times New Roman och Georgia) följt av två sanserifer (Helvetica och Arial):

Antikva eller Sanserif?

Spelar det då någon roll vilken typ av typsnitt man använder för sin bok, eller går det bra att använda vilket som, så länge man är konsekvent? När det kommer till brödtexten bör man definitivt använda ett antikva-typsnitt. I en längre löpande text gör de antikva typsnittens mer variationsrika bokstavsbild att de blir mer lättlästa, det är helt enkelt lättare för ögonen att läsa längre texter i antikva typsnitt. Generellt sett bör du alltså använda ett antikvatypsnitt för din bok.

Dock kan du gott använda ett typsnitt av sanserif-typ för till exempel rubriker och underrubriker, där passar de utmärkt. Viktigt är dock att komma ihåg att du inte bör använda för många olika typsnitt – det kan lätt få en förvirrande effekt på läsaren. Om du använder en serif för rubriker, se till att det är ett och samma typsnitt hela boken igenom – och självklart gäller samma sak också för typsnittet som du skriver brödtexten i. Blanda inte typsnitt i onödan, även om du kanske tycker att det är stilistiskt befogat att låta en karaktär tala i Times New Roman och en annan i Arial kommer förmodligen dina läsare inte att förstå dig…

Kom också ihåg att inte använda kursiv stil och fetstil i onödan, om du väljer att använda fetstil för att framhäva konkreta ord, börja inte helt plötsligt använda kursiv stil för att fylla samma syfte. Det verkar också förvirrande – och om det är något som du inte vill så är det att förvirra din läsare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Egenutgivarguiden.se är en oberoende källa för dig som vill bli egenutgivare.