Guide: Gör din egen bok i fem steg!

Gör din egen bokAtt göra sin egen bok är svårt – det är en hel del saker att tänka på. Syftet med Egenutgivarguiden är som bekant att popularisera egenutgivning, denna guide är till för dig som inte har så stor vana av hela processen – hur ett utkast till ett manuskript blir till en bok. Vad ska man då tänka på när man gör sin egen bok?

  1. Skriv ditt manuskript

Det första steget till att göra din egen bok är själva manuskriptet – du behöver ju faktiskt något att ge ut, eller hur? Det är viktigt att du har ett bra och genomarbetat manus. När man väl avslutat sitt manus känns det självklart som en lättnad – det är ett enormt arbete som man har lagt ner, det är mycket tid som gått åt och man har lagt ner mycket av sin själ på att göra sin egen bok. Men det är viktigt att inse att ett färdigt manuskript bara är första steget på resan till din egen bok. Det är ett stort och viktigt steg – men ändock bara ett första steg.

  1. Gå igenom ditt manus

Det andra steget av att göra din egen bok är att omarbeta ditt manus. Detta innebär bland annat att gå igenom det från första till sista sidan och leta efter stavfel (kom ihåg att en ordbehandlares stavningsprogram aldrig kommer att hitta alla stavfel), otydliga meningar, dåligt skrivna passager och handlingar/händelser som går i stick i stäv med karaktärernas personligheter. Förmodligen kommer det finnas småsaker som du glömt bort – dialogen på sida 20 som kändes viktig när du skrev den kanske har blivit onödig efter händelserna som ägde rum i kapitel 11, och karaktären som introducerades i början av det andra kapitlet men som inte dyker upp någon annanstans i boken kanske bör tas bort helt? Det är oerhört viktigt att du tar dig tid för att kritiskt granska din bok och handlingen, liksom själva språket.

  1. Låt andra läsa ditt manus

När du väl arbetat igenom ditt manus och själv försökt åtgärda alla stavfel och inkonsekvenser, när du själv skrivit om oklara passager och redigerat din text, då är det läge att låta andra läsa ditt manus. Ge det till bokintresserade vänner och be om att få ärlig och konstruktiv kritik. Du kommer själv garanterat ha missat en hel del saker – saker som andra kommer upptäcka. Det är också i detta skede som du kan överväga att skicka ditt manus till en lektör alternativt beställa korrekturläsning. Det är absolut inget måste, men erfarenheten visar att detta är saker som kan förbättra nästan alla manus. När detta är gjort så repeterar du steg 2 av att göra din egen bok, d.v.s. du går igenom ditt manus igen, tar till dig kritiken som du fått och åtgärdar de delar som behöver åtgärdas.

  1. Gör din bok tryckfärdig

När du har fått ditt manus i ett sådant skick att det är klart för utgivning är nästa steg att göra din bok tryckfärdig. För att din bok ska tryckas räcker det inte med att bara ha ett worddokument med en massa text. Du måste ha ett omslag, marginalerna måste vara korrekta och så vidare, och så vidare – det är faktiskt en hel mängd saker som ska fixas till innan boken skickas till tryckeriet. Du kan göra allting själv (här är det förresten läge att kolla om man inte har någon grafiskt begåvad vän som kan hjälpa till), eller så kan du låta någon annan ta hand om formgivning av omslag, sättning av inlaga och andra liknande saker. När boken väl gått till tryck är det för sent att göra ändringar, därför är det också bra om du kan komma överens med tryckeriet att få en så kallad tryck-PDF innan de väl trycker boken – d.v.s. den PDF-filen som kommer gå till tryck. På så sätt kan du själv göra en sista kontroll innan böckerna trycks. Och innan du trycker, se till att ta in offerter på tryck.

  1. Din egen bok i handen – vad nu?

När din bok har tryckts står du där med din egen bok i handen. You did it! Du gjorde din egen bok! Stoltheten är enorm och självkänslan stiger ett par snäpp. Du kan numera kalla dig författare utan att behöva fundera om den där novellen som publicerades i den där obskyra samlingen som trycktes i 100 ex för åtta år sedan räknas – du har ju faktiskt gjort en helt egen bok. Men vad händer nu? Jo, det är nu som du bör börja arbeta med marknadsföring av din egen bok. Dina sociala nätverk (Facebook, Twitter o.s.v.) är ypperliga platser att börja på, folk är ju mer benägna att vilja köpa något om de känner till personen bakom. Skapa gärna en Facebooksida antingen för dig som författare eller för din egen bok. Sprid budskapet – internet är den billigaste marknadsföringskanalen som du har tillgänglig!

Och här är det också dags att passa på att gratulera dig själv – du har faktiskt tagit steget till att bli en publicerad författare! Några fler råd kring bokutgivningsprocessen kan du hitta här: Tips för att ge ut en bok.